Namena i održavanje

Namena

Namena proizvoda je isključivo za ličnu upotrebu. Kupac je fizičko lice koje je kupilo robu od prodavca u svrhe koje nisu namenjene njegovoj poslovnoj ili drugoj komercijalnoj delatnosti.

Molimo vas, da prilikom odabira proizvoda obratite paznju na opis proizvoda I odeljak namena.

Namena moze biti za svakodnevnu upotrebu, I izuzetnu priliku.

Proizvodi za izuzetnu priliku su po prirodi osetljivi I podložni oštećenjima, bez mogućnosti popravke.

Proizvodi za svakodnevnu upotrebu mogu se popravljati.

 

 

Održavanje nakita od srebra

 

Kako bi vaš nakit od srebra trajao duže, I bio sjajan kao kada ste ga kupili molimo vas pročitajte sledećih par redova ovog teksta.

 

Vlaga iz vazduha I svetlost

Mi isporučujemo proizvode u providnoj zip kesici koju možete zatvoriti I na taj način onemogućiti srebru da reaguje sa vlagom iz vazduha. To je prva odbrana srebrnog nakita od patiniranja usled spoljašnjeg faktora.

Te bi trebalo kad god odložite vaš nakit da ga uredno spakujete u zip kesicu zatvorite I odložite na tamnom mestu.. Nakit od srebra u takvoj kesici može stajati dugi niz godina bez ikakvih promena.

 

Čišćenje nakita

Nakit koji se intenzivno nosi trebalo bi povremeno oprati u sodi-bikarboni, I to bez kuvanja ili bilo kakve druge termičke ili hemijske obrade. Najbolje bi bilo oprati nakit na sledeći način: na dlanu sipati kašičicu sode-bikarbone namokriti je malo staviti komad nakita I trljati dlanovima, radite to jako nežno, sajlice Ili sitniji komadi nakita se ne mogu prati na ovaj način jer će ih trljanje dlanova oštetiti. Primetićete da se soda obojila blago crnom bojom to je znak da je proces uspešan. Ponovite postupak jos jednom ili više puta u zavisnosti koliko je nakit patinirao. Zatim isperite dobro nakit hladnom vodom I onda prebrišite krpom I to magičnom ili najbolje mikrofiber( krpica za čišćenje naočara). Brisanje je jako bitan deo jer vi ustvari treba da ispolirate vaš nakit kako bi mu udahnuli stari sjaj.

 

Nakit bez cirkona I drugog kamenja

(glatko srebro)

Proizvodi bez cirkona ili kakvih drugih vrsta kamena su inače jako otporni, zahvalni su za održavanje I mogu se lako popraviti u slučaju kvara. Ovakvi komadi se najčešće tokom korišćenja sami operu npr. pranjem ruku ili drugim vidom održavanja lične higijene, sloj patine se skida.

 

Nakit sa cirkonima, kristalima I drugim kamenjem

Proizvodi sa cirkonima, kristalima ili drugim kamenjem, u zavisnosti od vrste, ne bi trebalo izlagati tečnosti pa čak ni vodi. Ovakvi proizvodi nisu namenjeni intenzivnom korišćenju te stoga ako želite da vam duže traju trebalo bi da se koriste samo po potrebi a nakon toga da se odlože. Uglavnom ne trpe nikakve popravke ili se pri popravci dodatno oštete.

 

Zaštite

Najpoznatija zaštita nakita je rodiniranje. Ovakav vid zaštite nakita od patiniranja garantuje vam dugotrajnu upotrebu bez promena u izgledu I sjaju. Može imati više boja, tamno srebrnu, zlatnu, roze zlatnu, a u poslednje vreme I mnogo drugih boja poput zelene, plave crvene…

Nakit zaštićen rodijumom ne moze se popraviti bez da bitno promeni svoj izgled.

 

Reakcije srebra

Nakit od srebra, reaguje još I sa hemijskim ili baznim rastvorima. Ne izlažite vaš nakit nikakvim hemijskim ili baznim rastvorima osim rastvoru sode-bikarbone. Ponekad nakit odreaguje I sa pojedinim parfemima ili gelovima za tuširanje, šamponom za kosu, kremama za zaštitu ruku ili lica, tela.

Lica koja se prekomerno znoje ne bi trebali u mesecima kada je lučenje znoja uvećano da koriste nakit.

Zabeležena je čak I blaga alergijska reakcija na srebro u vidu tamnjenja nakita, ili čak blagog tamnjenja rupice na uhu.

Takođe u zavisnosti od Ph kože srebro će na nekom brže patinirati.

Pregledano